Bowling Bloemketerp voor derde keer op rij zaalkampioen ZVF

Door Oane Born

FRANEKER Bowling Bloemketerp is vrijdagavond voor de derde keer op rij kampioen geworden van de hoofdklasse. In een moeizame confrontatie met Steensma, wist verdediger Ymke Brijker de wedstrijd in de laatste minuut nog te beslissen. Door de zege is Bloemketerp een wedstrijd voor het einde niet meer in te halen. Voor het derde jaar op rij mogen ze zich kampioen noemen van Zaalvoetbalvereniging Franeker.

Bloemketerp trad voor aanvang aan met een volledig fitte selectie. Op de reservebank was voor het eerst dit seizoen sprake van maar liefst vier wissels. Bij de tegenpartij was het beeld totaal anders. Steensma had namelijk geen reserves en dat bleek naarmate de wedstrijd vorderde een flinke handicap. In de eerste helft wisten de Achlummers echter nog aardig tegenstand te bieden. Door doelpunten van Tjeerd Hoekstra, Evert Tolsma en Francisco Oosterbaan ging de ploeg zelfs met een 4-3 voorsprong rusten. De doelpunten bij Bloemketerp werden gemaakt door twee keer Ymke Brijker en Marcellino Saamangun.

De achterstand was volledig aan Bloemketerp zelf te danken. De Franekers speelden onzorgvuldig en in een veel te traag tempo. De tegenstander wist hier goed van te profiteren. Drie doelpunten van de totale productie vielen uit een snelle uitbraak. Onder leiding van smaakmaker Tjeerd Hoekstra was er geen teken van vermoeidheid zichtbaar. Begin van de tweede twintig minuten toonde weer hetzelfde beeld. Bloemketerp veelvuldig aan de bal, maar zogezegd in een veel te traag tempo, weinig creerend en onzorgvuldig. Steensma kwam er net zoals in de eerste periode een aantal keer verrassend snel uit in de tegenstoot. Keeper Kasper Hoek hield de bijna-kampioen echter knap op de been.

Na dertig minuten spelen sloeg dan het spreekwoordelijke noodlot toe. Steensma-verdediger Oosterbaan verrekt een bovenbeenspier en kan daardoor bijna niet meer spelen. Kort daarna kreeg doelman Boersma de bal hard in het gezicht. Door de twee blessures werd duidelijk dat Steensma het nog erg lastig ging krijgen. A la Italiaans Catenaccio, een ultraverdedigende techniek, stonden de Achlummers opgesteld. Ook in de tegenstoot had het team geen initiatief meer de eigen helft te verlaten. De voorsprong werd gekoesterd. Tegenstander Bloemketerp wisselde op hetzelfde moment veel door met als gevolg dat het de spelers qua conditie niet opbrak. Een opening werd echter moeilijk gevonden in de muur van verdedigers. Schoten van onder andere Ymke Brijker en Sander de Vries vormden geen groot gevaar. Wanneer er pogingen wel richting doel gingen, was er altijd nog de doelman als extra slot op de deur.

Zeven minuten voor het einde van wedstrijd wist Sander de Vries dan plots een klein gaatje te vinden in de dichte defensie. Via de paal komt Bloemketerp op 4-4. Deze stand was in theorie nog niet voldoende voor het prolongeren van de titel. Daarom ging Bloemketerp in de laatste minuten met een extra veldspeler spelen. Kersverse reserve Sander de Vries verving doelman Kasper Hoek. Het leek echter niet te baten. Edwin Hiemstra raakte nog wel de paal, maar een overwinning hing niet in de lucht. Teamtopscorer Ymke Brijker dacht daar toch anders over. Na goed doorzetten van hem, kreeg hij de bal gelukkig voor zijn voeten om vervolgens de bal hoog tegen de touwen te schieten. Met nog veertig seconden op de klok kwam Bloemketerp dan toch op voorsprong. Een voorsprong die ze daarna tegen een gehavend Steensma niet meer uit handen gaven. Met nog een wedstrijd op het programma is Bloemketerp nu niet meer in te halen. Dat betekend dat de ploeg nu voor het derde jaar op rij zaalkampioen van de hoofdklasse is.