Expert Franeker geeft zekere lijkende zege weg. Phone House toont veerkracht.

Veel, heel veel doelpunten in de eerste klasse. Een totaal van 53 treffers over zes duels. Een avond waar Zijlstra Beroepskleding zich weer kwetsbaar toonde. De succesploeg van Sander Lahaise ging met 3-0 de rust in, maar Warmtetechniek haakte na die tussenpauze weer aan. Zijlstra-spits Tim Grond zorgde echter toch voor de volle buit, 6-5. Nummer twee, Oosterlaar/Verhoeven, trad aan zonder wissels en met sterspeler Patrick Amels op doel. Niet zo handig bleek. De omgetoverde doelman ging twee keer flink in de fout. Toen hij zich later meer als speler met het voetbal ging bemoeien, greep Oosterlaar vanuit geslagen positie toch nog de winst, ook 6-5.

In de tweede klasse waren alle ogen gericht op het duel Koopmans Schilders tegen Preton Nederland. Preton, de ploeg in opmars, tegen de koploper. Het begrip ’topper’ ging niet op. Preton werd com-pleet van de mat geveegd door het ‘witte’ schietgevaar. Uitslag: 9-0 in het voordeel van Koopmans. Opvallend detail: topscoorders Steven Bootsma en Bas v/d Zee waren beide aanwezig, maar scoorden niet. Een meer spectaculair was er tussen Verno Verhuur en De Korenaar. Het scoreverloop ging heen en weer. Steeds bleef het verschil een enkel doelpunt. Negen minuten voor tijd maakte S. de Vries de uiteindelijke en definitieve gelijkmaker. Een verdiende gelijkmaker waar beide ploegen vrede mee leken te hebben.

Expert Franeker liet zich vooral in de eerste helft van zijn zeer goede kant zien. De derdeklasser walste bij vlagen over Miedema Bouwbedrijf heen. Door prachtgoals van T. Vellinga, S. Roorda en O. Born ging de equipe van Simon Vaas met 3-0  de laatste tien minuten in. Miedema toonde zich in deze fase zeer fel en oplettend. Mede door zwak verdedigen bij Expert en de effectiviteit van Miedema kwam de einduitslag uiteindelijk op 3-3 te staan. Dit voelde voor Expert als een nederlaag en voor Miedema als een overwinning. Koploper De Struners moest aantreden tegen T.G.J. Communicatie. Het nam in deze krachtmeting meteen het initiatief. Veel kansen leverde dat echter niet op. T.G.J. verdedigde namelijk erg goed. Via W. Baarda kwam het zelfs brutaal op voorsprong. Dit werd niet vastgehouden. Struners, en in het bijzonder R. de Vries, bleef geduldig en won uiteindelijk met 4-1.

Een spannende ontmoeting in de onderste regionen van de laagste klasse. Hier speelde H. Vijver Rietdekkersbedrijf tegen het jeugdige Sportcafe de Trije. Het verschil in spelopvatting en in kwaliteit werd al heel snel duidelijk. Ruststand: 4-0 in het voordeel van H. Vijver. In de tweede helft werd het spelbeeld volledig omgegooid. J. Cuperus nam Sportcafe bij de hand en zorgde er met onder andere drie treffers voor dat de stand kort voor tijd op 5-5 kwam te staan. Een ongelukkig eigen doelpunt gooide in de slotminuten toch nog roet in het eten voor de jeugdige ploeg. Gelijkspel was verdiend geweest, maar de volle buit ging naar H. Vijver Rietdekkersbedrijf. Kanshebber voor de titel, Phone House, trof rode lantaarndrager Fitnesscentrum C.C.M. Een wedstrijd waarin Fitnesscentrum met erg veel durf begon. Het leidde zelfs even met 2-0.  Even, want na die twee doelpunten werd Phone House wat actiever en zorgvuldiger. Mede door een verwoestende vrije trap van A. Hoekstra werd het gelijk. M. Koning en S. Rietstra schonken daarna Phone House de uiteindelijk verdiende zege.

Uitslagen 11-01-2013:

Zijlstra Kleding – Warmtetechniek 6-5

J. Dijkstra 1-0, T. Grond 2-0, Y. Shire 3-0, F. Hoekstra 3-1, C. Braak 3-2, T. Grond 4-2, E. Kamstra 4-3, T Grond 5-3, C Braak, Y Shire 6-3, C Braak 6-4 en S. Kuiper 6-5.

Het ongenaakbare Zijlstra werd goed getest door Warmtetechniek. Al leek daar het scoreverloop aanvankelijk niet na. Via goals van J. Dijkstra, T. Grond en Y. Shire leidde de topploeg van Sander Lahaise met 3-0. Warmtetechniek nam daarna de druk over en kwam knap terug. Het kon alleen niet doordrukken. Zijlstra profiteerde daarna van de geboden ruimte en drukte via topschutter T. Grond af. Warmtetechniek leek toch nog even aan te haken, maar het had zijn kruit al grotendeels verschoten.

Devicamp.nl – Herberg de Bogt 8-4

Y. de Jong 1-0, P. Hibma 2-0, G. Kuiken 2-1, D. Wybenga 3-1, P. Hibma 4-1, L. Looijenga 4-2, 4-3, R. Houtsma 5-3, D. Wybenga 6-3, G. Kuiken 6-4, D. Bosma 7-4 en M. ter Horst 8-4.

Ondanks een hattrick van L. Looijenga bezweek Herberg de Bogt. Alweer. Achteraf gezien, een vrij simpele en afgetekende zege voor Devicamp. Opmerkelijk detail: afgezien doelman A. Houtsma, scoorden alle aanwezige spelers voor het lichtblauwe leger.

Cafe De Posthoorn Dronrijp – Sportcentrum Shape 3-6

H.Timmermans 0-1, J. v/d Meulen 0-2, B. Buwalda 1-2, J. Landman 2-2, S. Offenga 2-3, J. v/d Meulen 2-4, H. Timmermans 2-5, S. Offenga, 2-6, H. Schaap 3-6.

Hoewel Posthoorn in de beginfase het initiatief had, ging de buit naar Shape. Het team deed z’n naam eer aan. Het was namelijk goed in vorm. Via de hoofdklassewaardige H. Timmermans spurtte het team snel naar een 0-2 voorsprong. Posthoorn stribbelde nog even tegen, maar het kon die druk niet volhouden. S. Offenga was matchwinner met de 2-3. Die voorsprong ging niet meer verloren.

Max Stuc – G. Pars Graanhandel 0-3

Reglementair verlies voor Max Stuc. Bij een 4-5 voor Pars werd de pot gestaakt. Dit mede door onvolwassen gedrag bij spelers van Max Stuc.

Pluimvee Smeding – De Skearmessen 1-6

T. Krottje 0-1, H. Mulder 0-2, 0-3, R. Kuiken 1-3, H. Mulder 1-4, H Dijkstra 1-5 en J.W. v Beem 1-6.

Skaermessen was vanaf het eerste tot het laatste fluitsignaal veel beter dan Pluimvee Smeding. Het team uit Dronrijp kwam er geen enkel moment aan te pas. Vooral het duo H. Mulder en R. Frijling was magisch. Na drie (bijna) identieke combinaties, scoorde H. Mulder drie keer uit een pass van R. Frijling. Pluimvee-doelman J. Boorsma zorgde ervoor dat de score niet al te veel uitliep. Hij was de enige speler van Pluimvee die wel zijn niveau haalde.

Oosterlaar/Verhoeven – Sans Souci 6-5

F. v/d Meij 0-1, J E v/d Meij 0-2, A. Schaap 1-2, Q. Zondervan maakt eigen goal 1-3, Q. Zondervan 2-3, L. Hoekstra 2-4, S. Beuker 3-4, J Faas 3-5, A. Schaap 4-5 en 5-5, Q. Zondervan 6-5.

Een bizarre twist waar Sans Souci zich van zijn uiterst effectieve kant zou laten zien. Vijf kansen, vier treffers in de eerste helft. Mede dankzij een blunderende doelman aan de kant van Oosterlaar. Sterspeler Patrick Amels had zich daar omgetoverd tot keeper. Een niet zo slimme zet. Eerste twee doelpunten waren blunders van zijn kant. Toen hij zich eenmaal met het spel ging bemoeien, ging ook Sans zijn machtspositie verloren. En wel heel snel. In de laatste tien minuten werd de score volledig omgebogen. Van 3-5 voor Sans Souci, werd het 6-5 voor Oosterlaar/Verhoeven.

Koopmans schilders – Preton Nederland 9-0

M. Guertin 1-0 en 2-0, J. Guertin 3-0, J. Hogendorp 4-0, M Guertin 5-0, J. Guertin 6-0, B. Herrema 7-0, J. Guertin 8-0 en J. Hogendorp 9-0.

Al werd een topper verwacht, niets leek daarop. Preton werd volledig overlopen. Een megascore volgde. Opmerkelijk detail deel twee: topscoorders bij Koopmans, S. Bootsma en B. v/d Zee, waren beide aanwezig, maar scoorden niet in deze schiettent. Keeper Dennis Zijlstra revancheerde zichzelf door na een zwakke OFK-ronde knap de ‘nul’ te houden.

Primera Haitsma – Auto Strikwerda 3-4

B. Strikwerda 0-1, R. Dijkstra 0-2, F. Poorte 1-2, C. Zijlstra 2-2, AP Dijkstra 3-2, E de Groot 3-3 en B. Strikwerda 3-4.

Teams bleken zeer aan elkaar gewaagd. Beste kansen waren echter voor Strikwerda. De 0-1 van B. Strikwerda was dan ook niet meer dan logisch. Het vervolg van R. Dijkstra, de 0-2, was weer iets teveel van het goede. F. Poorte maakte de aansluitingstreffer, waarna topschutter C. Zijlstra de stand weer in evenwicht bracht. A.P. Dijkstra en B. Strikwerda gooiden de wedstrijd toch nog op slot. E. de Groot stribbelde met een goaltje nog even tegen.

De Tap – Sijperda Verhuur 2-3

J. Soolsma 1-0, J. Boomstra 2-0, D. Reiter 2-1, J. Bootsma eigen goal 2-2, D. Reiter 2-3.

Een bijzonder treffen was dit niet. Sijperda begon beter, maar Tap scoorde. J. Soolsma opende de score met een fraai schot. J. Boomstra tikte als bonus ook nog ‘even’ 2-0 binnen. Daarna was de treffertank van De Tap leeg. Debutant D. Reiter schonk Sijperda de zege met twee belangrijke goals. De andere treffer, een eigen doelpunt, was voor de onfortuinlijke J. Boomstra. Nog een individuele prestatie voor J. Soolsma. Hij schoot met een kiezelharde vrije trap een ruit in scherven.

Verno verhuur – De Korenaar 5-5

E v/d Veen 1-0, T. Bijma 1-1, M. Zwier 1-2, eigen goal 1-3, D.J. Volbeda 2-3, R. Hoekstra 3-3, D.J. Volbeda 4-3, T. Bijma 4-4, M. Zwier 4-5 en S. de Vries 5-5.

Spektakel in de tweede klasse. Een belachelijk leuk scoreverloop. De neutrale toeschouwer was spekkoper. Eerst leidde Verno, toen weer Korenaar en toen weer Verno. Een puntendeling was uiteindelijk logisch en verdiend.

Schroevenkopen.nl – Horeca de Trije 1-4

M. v/d Veen 0-1, 0-2, 0-3, R. Grovestein 3-1, T. Oegema 4-1.

Horeca de Trije steekt in zeer goede vorm. Daar moest ook het sterke Schroevenkopen.nl aan geloven. De gave hattrick van spelmaker M v/d Veen werd de ploeg fataal. R. Grovestein maakte een eretreffer, maar T. Oegema zorgde voor het slotakkoord.

De Jager Accountancy – SDV Projectbuilding 5-1

J. Miedema 1-0, A. el Marini 2-0, J. Miedema 3-0, H. Brandes 4-0, W. Sloterdijk 4-1, J. Miedema 5-1.

Eerste tien minuten, geen wolkje aan de lucht. Voor beide teams niet. Een heel degelijk duel, totdat J. Miedema het nogal wiedes vond. Onthoudt die naam even. Hij zorgde voor de openingsgoal, voor de derde goal en voor het slotakkoord. Daartussen had W. Sloterdijk de eretreffer voor het achteraf kansloze SDV gemaakt.

T.G.J. Communicatie – De Struners 1-4

W. Baarda 1-0, R. de Vries 1-1, H v/d Baan 1-2, T. Dijkstra 1-3 en R v Dellen 1-4.

Ondanks de volledige controle van de Struners, opende T.G.J. de score. Compleet tegen de verhouding in. Onder leiding van regisseur Noa van Gils prikte W. Baarda de bal in het netje. Toen Struners daarna nog een tandje bijzette, bleek het sterke verdedigende T.G.J. toch geklopt. Vooral door de sterk spelende R. de Vries won de Berlikumer ploeg verdiend.

Miedema Bouwbedrijf – Expert Franeker 3-3

T. Vellinga 0-1, S. Roorda 0-2, O. Born 0-3, H. Deelstra eigen doelpunt 1-3, H.G. Westra 2-3 en E. Atsma 3-3.

Expert zette al een paar minuten na het eerste fluitsignaal de sterke vorm van afgelopen weken door. Het pakt alleen weinig punten met het goede spel. Via een droog, hard schot van T. Vellinga kwam de equipe van Simon Vaas op voorsprong. Door een harde vrije trap van S. Roorda en een lepe treffer van O. Born werd met een 0-3 voorsprong de laatste tien minuten ingegaan. Geen vuiltje aan de lucht zou je denken. Daar dacht Miedema heel anders over. Het zwak verdedigen van Expert en het niet afmaken van grote kansen, bracht het team uit Tzum terug in het zadel. Het werd toch nog gelijk en dat was met name voor Expert een flinke domper.

The Phone House – Fitnesscentrum C.C.M. 4-2

W. Buurstra 0-1, R. Bruinsma 0-2, M. Koning 1-2, A. Hoekstra 2-2, M. Koning 2-3 en S. Rietstra 2-4

Dit duel kwam zeer moeilijk op gang door slordige passing bij beide partijen. Ondanks dat Phone House de betere was, kwam Fitnesscentrum op voorsprong via W. Buurstra. Deze voorsprong werd kort erna al snel uitgebreid naar 0-2. Phone House leek hierna snel wakker. Het zette direct meer druk op de helft van de opponent. Dit leidde al snel tot de aansluitingstreffer. Het overwicht zette zich door, wat ook direct leidde tot de verdiende zege. S. Rietstra keerde weer terug na een zware knieblessure. Hij zorgde voor de definitieve beslissing: 2-4.

Bar Yn ‘e Stal – Leo Reitsma/Huhtamaki 4-2

N. Rusticus 1-0, C. Outhuyse 1-1, J.K. Huong 2-1, E. Boonstra 2-2, K.J.Hendriks 3-2, P Doeland 4-2.

Topper in de vierde klasse. De koploper tegen het in de nek hijgende Bar Yn ‘e Stal. Ondanks de hoge verwachtingen, werd het een vrij behouden duel. De Rypsters gingen met een 2-1 voorsprong de rust in. Ook in het tweede bedrijf ontbrak spektakel. Met de 2-2 van E. Boonstra vier minuten voor tijd, leek de eindstand vast te staan. Goals van K.J. Hendriks en P. Doeland zorgden echter tot voor een belangrijke zege voor Bar Yn ‘e Stal.

Stadsherberg Catering – W.I.K. 1-5

R.Dongelmans 0-1, S. Osinga 0-2 en 0-3, R. Boonstra 0-4, S.Vellinga 1-4, B. Veenstra 1-5.

Twee, qua leeftijd, ervaren teams tegenover elkaar. In de eerste helft bleek W.I.K. echter veel effectiever dan Stadsherberg Catering. Het scoorde bijna iedere kans en leidde dan ook verdiend met 0-4 in de eerste helft. In de tweede helft nam Stadsherberg het initiatief volledig over, wat leidde tot grote kansen. De 1-4 kwam alleen veel te laat. B. Veenstra zorgde met een schot van eigen helft voor de laatste treffer: 1-5. Keeper G. Eppenga was te ver uit zijn doel gekomen.

H.Vijver Rietdekkersbedrijf – Sportcafe de Trije 6-5

P. Vijver 1-0, J. Outhuyse 2-0, P. Vijver 3-0 en 4-0, J. Cuperus 4-1, 4-2, 4-3, P. Vijver 5-3, R. Postma 5-4, W. Ypma 5-5 en Eigen Goal 6-5.

Belangrijke pot voetbal in de onderste regionen van de laatste klasse. Het verschil bleek in de rust echt overduidelijk in het voordeel van H. Vijver Rietdekkersbedrijf. De ‘Blauwen’ sloten het eerste bedrijf met vier treffers tegenover nul af. In de tweede periode van twintig minuten beet Sportcafe de Trije van zich af. Onder leiding van J. Cuperus kwam het zelfs nog tot 5-5. Via een ongelukkig eigen doelpunt werden de jongelingen weer met beide benen op de grond gezet. Zege dus naar H. Vijver.